Akut tandvård

Omedelbar hjälp och behandlingar för oväntade tandproblem, förhindrar långsiktig skada och lindrar smärta snabbt.

Akut Tandvård

Ibland är olyckan framme och om du upplever en akut smärta i munnen eller en olyckshändelse så är det viktigt att söka akut tandvård direkt. Det kan till exempel vara att du upplevt ett trauma mot munnen, svår tandvärk eller att du skadar eller slår ut en tand. Inträffar några av dessa olyckshändelser behöver du uppsöka akut tandvård direkt. Desto snabbare som du söker hjälp – desto större möjlighet är det för tandläkarna att rädda tanden och/eller hjälpa dig med din smärta.
Akuta tandsmärtor kan ofta förbises och många föredrar att vänta och se om problemet löser sig av sig själv men att avvakta för länge kan leda till ökad smärta, komplikationer och mer omfattande behandlingar längre fram.
Om du skadat eller slagit ut en tand så ökar chanserna att rädda tanden och situationen om tanden förblir på sin plats i munnen. Om den däremot är smutsig så är det viktigt att skölja av den noggrant och undvika att nudda roten för att minska risken för infektioner.

akut tandvård
tandläkare rissne - woman with tooth pain

Sök akut tandvård hos oss på Rissne Tandläkare om du upplever följande:

akut tandläkare rissne
akut tandläkare rissne
Kontakta omedelbart våra tandvårdsspecialister för utvärdering och lämplig vård om du upplever någon av dessa symptom.

Kontakta oss

amir famili-tandläkare_rissne

Ring oss när som helst

+36 55 540 069
+36 55 540 069

Mejla oss

book@denticare.hu
book@denticare.hu

Boka en tid

Rissne Tandbehandlingar

På Tandläkare Rissne är vi dedikerade till att erbjuda ett omfattande utbud av tandbehandlingar, och säkerställer att våra patienter lämnar mottagningen med det ljusaste leendet. Våra tjänster i Rissne, Sundbyberg täcker varje aspekt av tandvård, från akut hjälp till estetiska förbättringar, och skapar en grund för exceptionell munhälsa.

FAQ: Ofta frågat kring Akut Tandvård

Akut tandvård är tandvård som ges omedelbart för att behandla akuta och brådskande tandproblem. Dessa problem kan inkludera smärta, skador eller infektioner i tänderna, tandköttet eller käken. Akut tandvård syftar till att lindra omedelbar smärta och förhindra att tillståndet försämras.

Exempel på situationer som kan kräva akut tandvård inkluderar:

 1. Tandvärk: Plötslig och intensiv tandvärk kan bero på karies, tanderosion, tandköttsinfektioner eller andra orsaker. Akut tandvård kan inkludera tandfyllningar, rotfyllningar eller extraktion av en tand som inte kan räddas.

 2. Tandskador: Om du har skadat en tand genom att t.ex. tappa den, bryta den eller slå ut den, kan akut tandvård vara nödvändig. Det kan inkludera att återplacera eller reparera tanden.

 3. Tandinfektioner: Infektioner i tanden eller tandköttet kan vara mycket smärtsamma och måste behandlas omedelbart för att förhindra att infektionen sprider sig. Det kan innebära att dränera en abscess, ta bort infekterat vävnad eller få antibiotikabehandling.

 4. Lossnade eller trasiga tandproteser: Om du har tandproteser som lossnat, gått sönder eller orsakar obehag, kan akut tandvård krävas för att åtgärda problemet eller temporärt reparera protesen.

 5. Orala blödningar: Svår tandköttsblödning eller skador i munnen som orsakar blödning kan kräva akut vård för att stoppa blödningen och behandla eventuella underliggande problem.

Det är viktigt att söka akut tandvård om du upplever något av ovanstående problem eller om du har svår tandvärk eller obehag som inte kan vänta på vanlig tandvård. Akut tandvård kan ges på akutkliniker eller tandläkarmottagningar som är beredda att ta emot patienter med brådskande behov, även utanför ordinarie öppettider. Att snabbt söka vård kan lindra smärta och förhindra att tillståndet försämras ytterligare.

 
 
 
 

Ja, en munböld (också känd som en tandabscess) betraktas oftast som en tandläkarnödsituation och kräver omedelbar tandvård. En munböld uppstår vanligtvis som ett resultat av en bakteriell infektion i tanden, tandköttet eller käken och kan vara mycket smärtsam och potentiellt farlig om den inte behandlas snabbt.

Symptom på en munböld kan inkludera:

 1. Kraftig tandvärk: Smärtan kan vara skarp och ihållande.

 2. Svullnad: Området runt den infekterade tanden eller tandköttet kan svullna upp och bli rött.

 3. Feber: Vissa människor kan utveckla feber som ett tecken på en infektion.

 4. Ömhet och svårighet att tugga eller öppna munnen: Smärtan och svullnaden kan göra det svårt att äta eller öppna munnen ordentligt.

 5. Ibland kan pus bildas i abscessen: Detta är en varfylld svullnad som kan brista och ge en obehaglig smak i munnen.

Eftersom en munböld kan vara smärtsam och potentiellt allvarlig, är det viktigt att du snabbt söker akut tandvård om du misstänker att du har en. En tandläkare kan behandla en munböld genom att dränera infektionen, rengöra området och eventuellt förskriva antibiotika för att bekämpa infektionen. Att inte söka vård för en munböld kan leda till att infektionen sprider sig till andra delar av kroppen, vilket kan vara farligt. Så, ja, en munböld betraktas som en tandläkarnödsituation som kräver omedelbar uppmärksamhet och behandling.

I Sverige är 1177 en nationell sjukvårdsrådgivningstjänst som du kan kontakta för rådgivning om din hälsa, inklusive tandvård. Om du har en akut tandvårdsituation och är osäker på vad du ska göra, kan det vara en god idé att ringa 1177 för rådgivning. De kan ge dig vägledning om hur du bör hantera din situation och om du behöver omedelbar vård.

Vid en akut tandvårdssituation, som till exempel en kraftig tandvärk, ett trasigt tandtrauma eller en munböld, kan 1177 råda dig att kontakta en akuttandvårdsklinik eller akutsjukhus, beroende på var du befinner dig och när situationen inträffar. De kan också ge dig tips om hur du kan lindra smärta eller obehag temporärt tills du får professionell tandvård.

Tänk på att tandvård i akutsituationer vanligtvis inte utförs av 1177 själva utan av tandläkare och tandvårdskliniker som är specialiserade på akut tandvård. Så om 1177 råder dig att söka tandvård, bör du följa deras råd och kontakta en lämplig tandvårdsklinik eller tandläkare för att få den nödvändiga vården och behandlingen för din akuta tandvårdssituation.

Tiden du behöver vänta för att få akut tandvård på en privat tandvårdsklinik kan variera beroende på flera faktorer, inklusive klinikens belägenhet, deras öppettider och tillgänglighet, samt din egen flexibilitet när det gäller att boka en tid. Många privatpraktiserande tandläkare försöker dock att erbjuda snabb vård för akuta tandvårdsfall.

Om du har en tandläkarnödsituation och behöver akut vård på en privat tandvårdsklinik, rekommenderas följande steg:

 1. Ring kliniken: Det första du bör göra är att ringa den privata tandvårdskliniken där du vill få vård. Berätta om din akuta situation och försök att boka en tid så snart som möjligt.

 2. Beskriv din situation: När du ringer kliniken, beskriv din situation så noggrant som möjligt. Det hjälper dem att bedöma hur brådskande ditt fall är och om de kan ta emot dig omedelbart.

 3. Fråga om tillgängliga tider: Be om information om tillgängliga tider och om de har möjlighet att ta emot dig samma dag eller inom kort tid. Om de inte kan ta emot dig omedelbart, fråga om de kan ge dig råd om smärtlindring eller temporära åtgärder tills du får vård.

 4. Följ deras råd: Följ tandläkarens eller klinikens råd om hur du bör hantera din situation tills din bokade tid. Om smärtlindring eller första hjälpen rekommenderas, följ deras anvisningar noggrant.

 5. Var beredd på kostnader: Privat tandvård kan vara kostsam, så var beredd på att du kan behöva betala för akutvårdstjänsten. Försäkra dig om att förstå kostnaderna och betalningsvillkoren innan du får vård.

Tiden du behöver vänta kan variera, men många privata tandvårdskliniker prioriterar akuta fall och försöker boka tider så snart som möjligt för patienter i nöd. Att ringa kliniken så snart som möjligt är ofta den bästa metoden för att säkerställa snabb vård för din tandläkarnödsituation.